Anna-Clara Olofsson

1 2 3 16

Valborgsmässoafton 2022

Då det var många som inte kunde höra Marita Svantessons tal så nu finns det publicerat

Pernilla Sjövall dirigerar vårkören, Fräknarna och Kaprifolkören underhåller gemensamt
Marita Svantesson berättar om föreningens 90 åriga historia
Ordförande Arne Bergström tackar Stefan Edman för vårtalet

Kvarnar och sågar

Från Dan Wickström har vi fått 2 pärmar med hans inventering i text och bilder. Del 1 omfattar kvarnar och sågar i Ljungs socken och Grinneröds socken, Del II omfattar Resteröds socken och Forshälla socken.

Dessa pärmar lånas ej ut innehållet kan läsas på plats i Bella Vista.

Gåva från Dan Wickström; Kvarnar och sågar i Ljungs och Grinneröds socknar del I, del II är Resteröds och Forshälla socknar

Månadens Bild 2022

Länk till sidan där vi presenterar juryns val av månadens 3 bilder.

För att uppmärksamma att vi funnits i 90 år utlyser vi en fototävling under 2022. Bilderna ska spegla Ljungskilebornas liv och verksamhet för varje månad under Jubileumsåret.

Det kan vara arbetsliv, skola/förskola, friluftsliv, boende, sport, olika typer av evenemang eller vad som försiggår i Ljungskile under 2022. Bara fantasin begränsar!

Skicka dina bilder (högst tre/månad) till info@ljungskileorten.se senast två dagar efter aktuellt månadsskifte.

Kom ihåg att identifierbara personer ska ge sitt samtycke till publikation. Föreningen har en jury på tre personer som utser månadens tre bästa bilder. Dessa publiceras på vår hemsida inom tio dagar efter månadsskiftet.

Årets bästa bild utses sedan genom en omröstning av alla Ljungskilebor som är intresserade, mer om det senare.

Vi kommer även att sammanställa en publikation om jubileumsåret där bilderna publiceras.

Julmarknader 4 och 11 december

Välkomna till Bella Vista mellan 11.00-14.00 då vi har julmarknad inomhus och utomhus, även museet är öppet där det populära julklappslotteriet finns för barnen. Utomhus finns försäljning av hembakat, tunnbröd, brynost och äggost.
Det finns även en liten loppis och lotterier.

I stora salen kan du köpa julsmörgås, lussekatt och pepparkakor till fikat- I lilla rummet till höger bjuds det på glögg och pepparkakor. Där säljer vi Minnesbilder 2021 och Kalendern 2022. Vi har försäljning av böcker av lokala författare, t.ex. Inger Dejke, Boken om Lyckorna och Stefan Edman, Historien om Ljungskile och många fler. Ljungskiletomten finns i flera storlekar, vi har Lyckornas flytande tvål, glasunderlägg och Ljungskilemössor och -kepsar.

Förra årets restriktioner gjorde att allt på julmarknaderna fick ske utomhus men i år hälsas du varmt välkommen in.

Utomhus säljs hembakat i bild Karin Torkelsson och Marita Svantesson.
Jultomten Kent Axelsson bjöd på julgodis och i bakgrunden syns ”Hustomten” Åke Strömberg

Öppet på Bella Vista i november

Då vi fått önskemål om att ha öppet en kväll eller eftermiddag i veckan så är du välkommen till Bella Vista onsdagar i november mellan 17.00-19.00. Här kan du handla böcker, Ljungskiletomten m.m. samt ta del av innehållet i de 7 pärmarna från Bredfjällets torpinventering gjord av Dan Wickström.

Var med och starta Aröds kvarn igen.

Föreningen har inför hösten påbörjat upprustning av Aröds kvarn. Det är dämmet och rännan som skall förnyas och arbetet beräknas pågå fram till hösten 2022. Föreningen har sökt och erhållit generösa bidrag från Konung Gustav VI Adolfs kulturfond och från Länsstyrelsen i Västra Götaland, kulturmiljö. Sammantaget utgör bidragen en bra grundplåt för att kunna påbörja arbetena, men mer medel behöver tillföras projektet.

Under hösten kommer befintlig ränna och dämmets utskovspartier att rivas varefter en uppstädning av området under rännan görs.

En noggrann inmätning av anläggningen kommer att ske, då det är viktigt att inte förändra nivåerna i dammen och för att rätt lutning erhålls på rännan när den byggs om.

Under hösten görs också en del materialinköp, medan huvuddelen av arbetena sker under sommaren 2022, då vattennivåerna tillåter.

Bifogat informationsblad  ger en bra överblick av hur upprustningen kommer att ske.

Vi har under förberedelserna haft samråd med Länsstyrelsen och Bohusläns museums bebyggelseantikvarier samt ägarna till den samfällda fastigheten som Aröds kvarn står på. Samtliga ställer sig positiva till upprustningen. Vi har också tagit hjälp av en extern expert (certifierad i dammsäkerhetsfrågor) som har granskat vårt material.

Vi kommer att anlita lokala entreprenörer för de arbetsmoment som vi inte klarar av med egna resurser. Vi välkomnar föreningens medlemmars hjälp i projektet, antingen med handkraft eller med ekonomiska bidrag.

Vi bedömer att det nuvarande maskineriet, vattenhjul och kuggdrifter, kommer att fungera den dagen då vi åter kan släppa på vatten. Målsättningen är att åter kunna uppta malning av mjöl i stenarna. En viktig del av projektet är att föra kunskapen om malning vidare till yngre medlemmar.

Vill du veta mer om upprustningen, eller medverka med handkraft under arbetena, kontakta Inge Magnusson eller Arne Bergström. Ekonomiska bidrag tas tacksamt emot via bankgiro 392-4156 eller swish 123 077 94 47. Ange ändamål ”Aröds kvarn”.

Målningsdagar på Lyckorna torp o kvarn

Onsdag 21 juli och lördag 24 juli hälsas de som önskar vara med och måla hjärtligt välkomna mellan 11.00-14.00. Vi har flera byggnader som skall målas och vår byggnadskommitté står redo med material och arbetsledning. Lekstugan t.ex. har fått ny panel och Vadet har fått nytt tak och dessa väggar skall målas liksom torpet och kommissionärsskjulet.
Föreningen bjuder på förtäring. Välkomna till trevliga gemensamma arbetsdagar om vädret så tillåter.

Nytt tak på plats
1 2 3 16
Kommande evenemang
 1. Fågelmorgon ”Gökotta”

  26 maj 04:45 - 08:30
 2. Grinneröds 1000 åriga gravfält

  26 maj 10:00 - 14:00
 3. Nationaldag tårta på Bella Vista

  6 juni 11:00 - 14:00
 4. Bygdens dagar

  2 juli 10:30 - 3 juli 15:00
 5. Våfflor på Bella Vista i sommar

  9 juli 11:00 - 14:00
Senaste nytt
Prenumerera
Gör som 138 andra prenumeranter och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det är helt gratis och du kan säga upp prenumerationen precis när du vill!
Vi hanterar din e-postadress 100 % säkert!
Gamla sidorna

Besök gärna vår tidigare hemsida!
Klicka HÄR!

Observera att mycket av den information som finns där fortfarande är relevant, men att tidsbestämda inlägg kan vara inaktuella.

Statistik:
 • 197769Läsningar totalt:
 • 23Besökare idag:
 • 0Besökare online nu:
Arkiv