Anna-Clara Olofsson

1 2 3 11

Vinnare på Bygdens dag

Vi var alla vinnare till en lyckad Bygdens dag med vackert väder. På entrébiljetten drogs nummer 49 och 92 oavsett färg. Grattis till de som vunnit presentkort som kan användas på Bella Vista – hämtas i museet.

Vi har sommaröppna lördagar då det serveras nygräddade våfflor på Bella Vista och museet har öppet med gammaldags handelsbod. Tillgång ges till fotoarkivet.

Bland många som gick tipspromenaden så fanns det några barn som fick alla rätt. De rätta svaren ges nedan.

Det bästa resultatet för vuxenfrågor var 10 rätt. Grattis Bengt Lind,
Bosse Wålemark och Arne Olsson som kan hämta var sitt presentkort.

Det är 3 barn som hade alla 12 rätt. Grattis Stella, Clara Ledin och William. Alla vinnare kan hämta sin vinst i vårt fina Hembygdsmuseum som har sommaröppet lördagar 10.00 – 14.00 mitt emot biblioteket.

RÄTTA SVAR

TIPSPROMENADEN PÅ BYGDENS DAG DEN 13 JULI 2019.

Fråga nr Rätt tecken vuxen Rätt svar vuxen Rätt tecken barn Rätt svar barn
1 2 Michael Collins X 1840-talet
2 1 1877 1 Minecraft
3 1 Småkakor X Havre
4 X Oregano 2 Vänern
5 2 Hällungen 1 Röjar-Ralf
6 2 IFK Norrköping 2 I en bil
7 X Oscar II 1 Avicii
8 1 Forsärla X Bäver
9 X Thore Skogman 2 Hälle IF
10 1 1907 X Blast
11 1 0,8 ton X Lönn
12 X Ja, och han gjorde mål 1 Blå

Rätt svar på utslagsfrågan:   77 st kulor

Bygdens dag lördag 13 juli

Välkomna att ta del av Arne Bergströms utställning om Lyckorna kvarns historia. Det ges även tillfälle att få vara med på en kvarnkväll måndag 5 augusti 18.00 – då Arne visar ett bildspel och berättar.

Vid Vadet kommer det att bli lekar för barnen och nybakat bröd.
I år finns en mängd böcker i kvarnens nedre del som skänkts till föreningen och ges bort.

En liten bok om ekar har blivit skriven och sammanställd av Lars-Magnus Olovson och finns till försäljning liksom många andra böcker och guider. Nu finns Bredfjällsguiden och Tjöstelsrödsguiden som ger bra tips på sevärda områden i vår närmiljö. På hemsidan för litteratur ges bra innehållsbeskrivning av de skrifter som vi har till försäljning.

Vandring på Bredfjället med Rolf Hermansson,Berg 8 juli och på Tjöstelsröd med Stefan Edman 15 juli, samling vid måndagsvandringar 17.45 vid Bella Vista för samåkning, medtag fikakorg.

Restenäs smedja

Det blev ett välbesökt evenemang då Axel Rydberg och Sören Larsson visade smeder i arbete. Gun Klingvall och Kerstin Larsson serverade hembakat till gott kaffe.

Sören Larsson och Axel Rydberg hjälps åt att skapa gångjärn
fr. v. Sören Larsson och Axel Rydberg
Kerstin Larsson och Gun Klingvall stod för servering – på bordet ligger skapade verktyg av smederna

Ljungskiledagen

Även i år var det skön sommar och många valde att göra besök på Bella Vista där även museet var öppet med gammaldags handelsbok. I år hade vi förberett alternativ till nygräddad våffla för att komma ifrån långa väntetider – tyvärr så blev det väldigt långa väntetider så vi får lägga upp serveringen på ett annat vis nästa år. Det dubbla våffeljärnet var igång utan uppehåll i många timmar. De som ej hade tålamod att vänta fick njuta av god gräddtårta med jordgubbar.

Nationaldagsfirande

På Bella Vista serverades som tradition Nationaldagstårta som Kerstin Johansson bakat och det fanns även tårta för gluten/laktos känsliga som Marita Svantesson bakat. Strålande sol gjorde att många valde att njuta utomhus. Många arbetade i köket och tog hand om servering och disk. Även museet var öppet. Stort tack för ert värdefulla arbete.

Vi gick till torget med dragspelstoner som spelades av Gun-Britt Hallgren. Efter inbjudan till Bohuslän och Nya Bohusvalsen så höll Gunilla Krantz, professor i folkhälsovetenskap, ett tankeväckande tal om våld, särskilt då mellan män och kvinnor, i Sverige, Vietnam, Pakistan och Rwanda och pågående projekt.

Ordförande Ann Halldin överlämnar blommor och gåva som tack till Gunilla Krantz

Hyllningssången till Ljungskile som skrevs 1949 av Elof Rydén och är publicerad i Minnesbilder 2018 framfördes av många från Sång på gång gruppen under ledning av Pernilla Sjövall. Avslutningssången blev så klart Nationalsången.

Stort tack till alla som kom och firade med oss den 6 juni.

fr.v. Marita Svantesson, Eva Hermansson, Anders Lyckefors, Pernilla Sjövall, Gun-Britt Hallgren med dragspelet, Anna-Clara Olofsson och Ann Halldin

Program för sommaren 2019

Programmet är klart och kan skrivas ut 20190606

OBS vi har ändrat datum för städning. Ej lämpligt med lördag då det samtidigt serveras nygräddade våfflor och museét och fotoarkiv är öppet på Bella Vista och då behövs flera med dessa uppgifter.

Nytt datum blir 4 juli och vi ses 10.00 på Lyckorna torp o kvarn och i år är det kvarnens lokaler som behöver städas. Vill du vara med och städa på Loppis eller har saker som du vill skänka så är vi vid kvarnen 28 juni 10.00-

Öppet på Bella VistaEfter maj månad gör vi uppehåll i studiecirklarna.
Kom upp till andra våningen om du vill träffa någon av oss i foto/dokumentationskommittén. Sommartid har vi öppet på lördagar då vi samtidigt har nygräddade våfflor och öppet på museet.

Till hösten fortsätter vi med öppna onsdagar dessa tider:

11.00-12.30 Studiecirkel med att uppdatera hemsidans information

16.00-18.00 Studiecirkel för fotohanteringValborgsmässofirande 2019

I år fick vi vackert väder, Örjan Carlsson ledde vårsångerna som framfördes av Kaprifolkören från Udevalla och kören Fräknarna i Ljungskile.

Vårbrasan tändes 21.00 och mer än 400 kom till vårt Valborgsmässofirande som traditionsenligt hålls på Lyckorna torp och kvarn.
Helena Barne, ordförande i Ljungskile Segelsällskap tackas av vår ordförande Ann Halldin för sitt vårtal

Från årsstämman

Tack alla som kom till Ljungskilegården 16 mars då vi hade öppet hus och årsstämma. Stort tack till alla våra frivilliga som hjälper till med bakning, servering, försäljning. Ställa i ordning lokalen före och efter.

Årets årsstämma blev så uppskattad. Detta måste vara den mest besökta årsstämman på många år. Mycket beroende på de som stod för underhållningen Stefan Edman, Peter Muld, med Tjästelsödsguiden. Uddevalla Ukuleleklubb och inte minst Lars Abrahamssons fantastiska föreläsning om medicinalväxter.

Förtjänstnål och blommor delades ut till:
Eva-Lena Berglund, Karin Torkelsson och Elisabeth Bagge.

i entrén fanns alla våra trycksaker och Ljungskiletomten
Vår kassör Dorotea Westbring tog emot medlemsavgift från de som vill betala på plats
Stefan Edman berättade om Tjöstelsrödguiden
Peter Muld visade sina fotgrafier ur Tjöstelsrödsguiden
Uddevalla Ukulelegrupp gör sig beredda att underhålla
Lars Abrahamsson berättade om de viktigaste medicinalväxterna
Utställning av apotekshistoria, piller trillades av Birgith Svensson

I utställningen togs med ur Minnesbilder 2001, Artikeln Apotek i Ljungskile av Inger Dejke sid 6-12. och ur Minnesbilder 1987, artikeln från en studiecirkel Folklig läkekonst i Ljungskilebygden, av Inger Dejke. sid 47-63.

Carmen Hergens sålde lotter för museet
Valberedningen , Ingrid Kennborn och Gun Klingvall
tackas av Marita Svantesson
Ett minnesljus brann under dagen för de som under året avlidit.
Delar av styrelsen 2019 fr.v. Anna-Clara Olofsson, Johannes Johnsson, Inger Karlsson, Kerstin Larsson, Marita Svantesson, Ann Halldin, Dorotea Westbring, Birgitta Abrahamsson, Ingemar Nordmark.

styrelsens informationssida kan du se allas uppdrag i styrelsen, 2 byalag och 11 kommittéer

1 2 3 11
Kommande evenemang
 1. Lyckorna kvarns historia

  5 augusti 18:00 - 19:30
 2. Smed i arbete

  8 augusti 17:00 - 19:00
 3. Allsångskväll i kvarnen på Lyckorna

  12 augusti 18:00 - 20:00
Senaste nytt
Prenumerera

Gör som 158 andra prenumeranter och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det är helt gratis och du kan säga upp prenumerationen precis när du vill!Vi hanterar din e-postadress 100 % säkert!


Gamla sidorna

Besök gärna vår tidigare hemsida!
Klicka HÄR!

Observera att mycket av den information som finns där fortfarande är relevant, men att tidsbestämda inlägg kan vara inaktuella.

Statistik:
 • 139042Läsningar totalt:
 • 0Besökare idag:
 • 0Besökare online nu:
Arkiv