Inlägg
Hembygdslitteratur från Bohuslän med omnejd
Idag går det utmärkt att beställa litteratur från Hembygdsföreningar via nätet – alla våra Minnesbilder t.ex. kan beställas här: http://hembygdslitt.se/
Bohuspriset Thordénstiftelsen
I år får vår förening vara med och dela på Bohuspriset med flera Hembygdsföreningar. 12 december uppvaktades vi på vår julmarknad utomhus.

Bella Vista har lördagsöppet 19 december
Välkomna till Bella Vista och titta in i julpyntade fönster, se julgrottan på museet och passa på att handla Ljungskiletomten, Kalender 2021 och Minnesbilder 2020. Mellan 11.00-13.00 har vi försäljning utomhus den 5, 12 och 19 december.
12 december lockade många till Bella Vista, nu finns det en lördag kvar till att handla-Välkomna, den 19 dec, det är stor efterfrågan på hembakat så det bakas i veckan tunnbröd som är mycket populärt och blir snabbt slutsålt.


Besök på Bella Vista
Ibland får vi frågan om det går att köpa äldre årgångar av Minnesbilder. Då vi har en studiecirkel igång för dokumentations/fotokommittén på onsdagar så ges det möjlighet att komma mellan 16.00-18.00. Vi har även försäljning av Ljungskiletomtar i olika storlekar, utgivna böcker om vårt närområde.
Vill du komma på annan tid så kontakta ingemar.nordmark@telia.com
En liten bok om ekar

En liten bok om ekar av Lars-Magnus Olovson har utsetts till Årets övriga publikation av Bohusläns hembygdsförbund med följande motivering:
Om ekar finns så mycket att berätta, mycket mer än de flesta av oss nog är medvetna om. Skriften ger en skiftande och intressant läsning och kunskap samt en helhetsbild av eken. Allt från eken i mytologin och folktro via statistik och heraldik, till vad eken har använts till och vilka djur som har eken som sin livsmiljö, till hur det står till med våra ekar idag. Det finns en tydlig koppling till Ljungskileortens hembygdsförening, eken fanns på Ljungskile kommuns vapen som idag Ljungskileortens hembygdsförening använder som symbol för föreningen.

Hjälp önskas till trädgårdsarbete
Vill du vara med och hjälpa till att kapa grenar, röja sly?
Ta med redskap så hjälps vi åt att snygga till på grönytorna vid Bella Vista.
Kom måndag 26 oktober 10.00, föreningen bjuder på 11-fika. Har du frågor så kontakta Birgitta Abrahamsson med epost ester.abrahamsson@telia.com
VÄLKOMMEN!!
Sofie – databas för bild och föremål
Nu finns det möjlighet att söka i Sofie, vår databas som nu är publik med över 7.000 objekt. http://loh.kulturhotell.se
i denna databas finner du över 4.200 fotografier och nästan 3.000 kultur-historiska föremål från föreningens samlingar. Vill du ta hjälp gå till: http://sofie.vbm.se/support/manual/sokning/
Julmarknad 12 december
Vi planerar att ha julmarknad på Lyckorna torp och kvarn. Mer information kommer.
Maritas tackmiddag
När Marita valde att inte vara kvar i styrelsen 20200229 efter många år så valde vi övriga styrelsemedlemmar att bjuda henne på en god middag.

Pandemin kom emellan och i veckan så blev det äntligen middag på Laxresturangen. Marita har gjort en ovärderlig insats för föreningen då hon och hennes make Enar skapade nuvarande museum med gammaldags handelsbod. Hon fortsätter som tidigare att hålla programkommittén aktiv.

Bredfjället i 7 pärmar
Dan Wickström har under åren 2016-2019 gjort en grundlig inventering av livet på Bredfjället 1659-2020. Historik ges om kvarnar, sågar, vägar och kronoallmänningens gränsstenar. Gränsstenar var utsatta på en 300 år gammal karta av Domenicus Falk och gränserna framgår för den omkring 2000 hektar stora kronoallmänning som upptar ungefär halva fjällets yta. Allmänningens gräns var nästan 20 km lång och längs denna gräns finns det fortfarande kvar totalt 34 stenar eller rösen.
Vid överlämnandet passade det bra att fira med tårta utomhus vid Lyckorna torp.


Det är mycket intressant att läsa om de människor som under mer är 300 års tid bott på Bredfjället, en omfattande innehållsförteckning underlättar när man söker en speciell bosättning. Länk till förteckning av 121 boplatser
Gårdar, torp och backstugor är rikligt försedda med text och bilder och finns i del II med 1-23, del III med 24-41, del IV med 42-63, del V med 64-81, del VI med 82-103 och del VII med 104-121.

Passa på att ställa frågor och träffa Dan Wickström på Bredfjällsdagen 26 september 10.00-14.00 – mer information om denna lördag på Norra Fjället