Månatligt arkiv: januari 2017

“Så föddes Ljungskile”

Stefan Edman med gäster – berättade på “Kura Skymning” inför ett fullsatt Bella Vista om Jakob Wilhelm Casimir och Amalia Koch. År 1883 startar de tillsammans ett Gästis, Kochs pensionat i fastigheten Nyborg, nuvarande Ekiperingen. Jakob Wilhelm Casimir föddes 1848 i Hjärtum och Olivia Amalia Sundberg kom från Ranneberg. Casimir bidrog till utvecklingen av Ljungskile i hög grad. Han lät bygga ett spannmålsmagasin för havreexporten på uppdrag av Robert Thorburn. 1893 sätter han upp ett annex till sitt pensionat. Här skapar han ett turistcentrum med poststation, bank,apotek, telegraf, telefon och ångbåtskontor.

Stefan Edman berättar om Jakob Wilhelm Casimir och Amalia Koch

En bildserie presenterades ur vårt fotoarkiv, klicka här, som visar hur det en gång såg ut längs Vällebergsvägen, pensionatet och hamnen med spannmålsmagasinet. Från ättlingar till paret Koch fick föreningen mottaga gåvor, bl.a. foton, släktforskning med 50 generationer som sträcker sig till början av 400-talet, en kokbok för Hem och Skola i stad och på landet från 1912, mynt som präglats i olika valörer och en inventariebok där pensionatens samtliga rums innehåll är presenterat.

 

Staffan Nilsson ättling till paret Koch berättade om gåvorna som han överlämnat till föreningen.

Jultraditioner med julgransplundring

Stefan Bergendahl kom till Bella Vista söndag 15 januari och berättade om jultraditioner. 

Det blev fullsatt i stora rummet och vi fick bl.a. veta ursprunget till julklappen. Förr i tiden bankade man på hos grannen och slängde in en vedklamp som hade en lapp med en rimmad nidvisa om grannen.  Man använde samma vedklamp år efter år och bytte bara ut texten.

Vi fick även höra att de tre vice männen inte ligger begravda i Köln utan i Saveh i Irak.

När vi hänger julstjärnor i fönstren så är det en tradition vi fått från Tyskland.

Stefan Bergendahl berättade om jultraditioner (foto Ingemar Nordmark)

 

Vår ordförande Lars-Magnus Olovson överlämnade en Ljungskiletomte till Stefan Bergendahl som gav föreningen sin nya bok i julklapp.

Även några få barn hade kommit för att plundra granen på godis.

Barnen gavs möjlighet att plundra granen på godis

I bakgrunden ses vice ordförande Marita Svantesson som även delade ut en påse godis till barnen.

Kommande evenemang
Senaste nytt
Gamla sidorna

Besök gärna vår tidigare hemsida!
Klicka HÄR!

Observera att mycket av den information som finns där fortfarande är relevant, men att tidsbestämda inlägg kan vara inaktuella.

Våra e-postutskick
Gör som 188 andra prenumeranter och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det är helt gratis och du kan säga upp prenumerationen precis när du vill"!


Vi hanterar din e-postadress 100 % säkert!
Statistik:
  • 112109Läsningar totalt:
  • 3Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
Arkiv