Dan Wickström – Bredfjället

Ett grundligt forskningsarbete om Bredfjället och dess forna invånare har nu avslutats. Detta projekt har pågått under fyra års tid, och resultatet har blivit sammanställt i en serie om sju pärmar som finns tillgängliga på Bella Vista. Dessa pärmar finns i två upplagor. En serie ingår i Bella Vistas referensbibliotek och kan endast studeras där, medan en serie finns tillgänglig för hemlån. Eftersom Bella Vista är stängt så kan pärmar lånas av Inger Karlsson, kontakt via epost ingerkarlsson214@gmail.com

Det mesta utrymmet har ägnats åt de sammanlagt 121 bosättningar som har funnits, eller som i viss mån fortfarande finns kvar, på fjället samt de människor som under århundrandenas lopp bebodde och brukade dessa ställen. Andra avsnitt behandlar bl.a. kvarnar och sågar, Kronoallmänningens gränsstenar, fattigvården, skolundervisningen och de första vägarna som anlades på fjället.

Dessutom har 13 tidigare fjällbor, som av olika anledningar har en intressant historia, uppmärksammats med utförliga biografier.

7 pärmar med dokumentation över Bredfjället – av Dan Wikström – gåva till Hembygdsföreningen 20200505
Kommande evenemang
Senaste nytt
Prenumerera
Gör som 137 andra prenumeranter och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det är helt gratis och du kan säga upp prenumerationen precis när du vill!
Vi hanterar din e-postadress 100 % säkert!
Gamla sidorna

Besök gärna vår tidigare hemsida!
Klicka HÄR!

Observera att mycket av den information som finns där fortfarande är relevant, men att tidsbestämda inlägg kan vara inaktuella.

Statistik:
  • 42Den här sidan:
  • 200138Läsningar totalt:
  • 5Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
Arkiv