Invigning av minnessten

På Ljungskiledagen 18 juni 13.00 invigdes i Badhusparken en minnessten till ”Ljungskiles grundare” J F Frankenbergs ära och minne, doldisen som älskade varma tångbad – och som för 180 år sedan byggde ett vackert badhus och därmed triggade igång Ljungskile som kurort och samhälle.

Se mera info nedanför bilder, hur Frankenberg också blev populär för sin talang att sätta dit tjuvar och banditer, hjälpa nödlidande med spannmål och se till att bygden fick bättre vägar.

Stenen är framtagen på ideell bas. Idé och text: Stefan Edman. Design: Fredrik Zander. Utförande: Bullarens Stenhuggeri och Sandflo Forma. Förvaltare: Uddevalla kommun.

Bandet klipps Korta tal: Arne Bergström, Stefan Edman och Annelie Högberg, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.  Trumpet: Niclas Geidvik

Reflektion över badhusepoken i Ljungskile

Från vänster Arne Bergström, Annelie Högberg, Niclas Geidvik och Stefan Edman

Så lade en badglad polis grunden till Ljungskile!

År 1842 köper Johan Fredrik Frankenberg Hälle gård – som låg strax söder om nuvarande grundskolan – och flyttar dit med sin familj. Han är länsman, polis, och har redan vunnit stort förtroende i bygden genom sin talang att fånga tjuvar och banditer, förbättra vägarna och ombesörja att fattigt folk får hjälp med säd i tider av hungersnöd.

J F tycker om att bada och låter snart uppföra ett varmbadhus vid Kilen, med kök och badkar. Fram till 1882 byggs ytterligare tre, liksom ett flytande kallbadhus. 

Nu dröjer det inte länge förrän läkare runtom i Sydsverige ordinerar patienter att resa hit, till tångbad, promenader och frisk skogsluft. 

”Ljungskile klimatiska kurort och hafsbadanstalt” växer fram, steg för steg, med pensionat, telegraf- och telefonstation, post och bank. Kochs pensionat blir känt ända uppe i huvudstaden, och en julidag 1887 får man besök av självaste kung Oscar II som färdats hit från Marstrand i sin lustjakt Drott. 

J F Frankenberg (1808 – 1895) bidrar alltså starkt till denna utveckling. Trumslagarsonen som med tiden även blir rådman i Uddevalla. Och som ger Robert Macfie inspiration att skapa Lyckornas badort några årtionden senare. Frankenberg vilar på Ljungs gamla kyrkogård och hedras med titeln ”hofrättskommissarie”. Mer finns att läsa i Stefan Edmans bok om Ljungskile och i Minnesbilder 2021.

Kommande evenemang
Senaste nytt
Prenumerera
Gör som 137 andra prenumeranter och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det är helt gratis och du kan säga upp prenumerationen precis när du vill!
Vi hanterar din e-postadress 100 % säkert!
Gamla sidorna

Besök gärna vår tidigare hemsida!
Klicka HÄR!

Observera att mycket av den information som finns där fortfarande är relevant, men att tidsbestämda inlägg kan vara inaktuella.

Statistik:
  • 7Den här sidan:
  • 200138Läsningar totalt:
  • 5Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
Arkiv