Litteratur

Riccard Monten: Restenäs, hemmansägare, torpare och stabor i ett Bohuskt hemman 1495-1975, 2022
pris 380:-

Dan Wickström: Kvarnar och sågar i Ljungs, Grinneröds, Forshälla och Resteröds socknar. 2 pärmar, ej till utlån – kan läsas på plats i Bella Vista

Gåva från Dan Wickström; Kvarnar och sågar i Ljungs och Grinneröds socknar del I, del II är Resteröds och Forshälla socknar

Vi har fått Dan Wickströms torpinventering i 7 pärmar, innehåll finns beskrivet tidigare. 2 uppsättningar finns och en kan läsas på plats i Bella Vista och den andra kan lånas – kontakta Inger Karlsson

Bredfjället av Dan Wickström

Pris 70:- Innehåll 2021

Anna Holmgren, Ljungskile 2015, 40 sidor, pris 80:-

Anna Holmgren, Ljungskile 2019, 80 sidor, pris 180:-

Inger Dejke, Nu är den här, Boken om Lyckorna. För 150 år sedan var Lyckorna en skogsklädd kulle med ett litet torp som hette Lyckorna. Godsägaren på Anfasteröd Robert Macfie hade en vild ide. Varför inte göra en badort! Några år senare vid förra sekelskiftet fanns ångbåtsbrygga, societetshus, kamrerarekontor och de första villorna tog emot förnäma sommargäster. Men vad gjorde ortsborna? Vad har hänt under åren fram till idag?
Om allt detta kan du läsa i Inger Dejkes bok som just kommit ut.

Pris 250:-

Lagom till premiären för Bredfjällsfilmen kommer Jan Töves och Stefan Edmans bok Röster från Bredfjälleten nyutgåva av Röster från skogen (2010)  – med ny titel, flera nya bilder och lätt reviderad text.  

Den handlar om blinda Mina som drog plogen. Bikungen Hugo och bärdrottningen Hildur. Förnöjsamma Gertrud  utan elektriskt ljus och rinnande vatten långt in på 1990-talet. Och många andra fascinerande livsöden från backstugornas och de små skogsgårdarnas Gammalsverige. Starka män och kvinnor med humor och klokskap mitt i en vardag av möda och knapp­het. Här skildras tvåhundra år på Bredfjället, detta storslagna område som idag är ett attraktivt besöksmål för strövare, bärplockare, joggare och allsköns naturnjutare!
Pris 200:-

Pris 70:- Innehåll av Minnesbilder 2020 Eller klicka på bilden ovan
Ljungskile förr och nu
Pris 60:- Minnesbilder 2019 Innehåll: klicka på bilden
https://www.ljungskileorten.se/wp-content/uploads/2019/11/2019innehåll.pdf

 Pris 80:-   Klicka på bilden för att läsa förord och rubriker på kapitel

     

Pris 50:- /styck    

Klicka på bilden för beskrivning av innehåll

Pris 60:- Klicka på bilden för att se årets innehåll.

Stefan Edman och Jan Töve: Bohuskusten förr och nu. Världens sjunde skönhet. 2018. 300 sidor.  (se affisch)

En ”hembygdsbok” – fast om hela vår underbara hembygd Bohuslän! Historia (”så blev vi svenskar”), kultur, landskap,
badortsliv förr och nu –här är Ljungskile och Lyckorna med, givetvis – fiske, båtar, sten mm mm

——————————————————————————————————————–

Anders Beskow: Raneberg/Raffnebierig. Den gamla gården vid saltsjön-
och alla dess människor. Det riktigt gamla Bok 1. 2018. 275 sidor.

De många släkterna Ranegården Bok 2. 2018. 284 sidor.

—————————————————————————————————————————————–

1718 Bohuslän. Bohusläns hembygdsförbund och Bohusläns museum.

2017

Minnesbilder 2017

  

Pris 60:- innehåll i Minnesbilder 2017

Stefan Bergendahl berättar: En vandring i staden vid Bäveån.

En vandring i staden vid Bäveån, gåva till föreningen 15 januari 2017

Nu finns Minnesbilder 2016 till försäljning på flera ställen. 
I årets upplaga kan du läsa om LSK 90 år, Glimtar från bilsporten och SFK Härvan. Du får även läsa om Fritiof Berntsson om småbrukarlivet i Bohuslän. Strömstare och forsärla. Vargens återkomst i den svenska faunan. m.m.

Pris 60:- Minnesbilder 2016

************************************************

Inger Dejke: Kvinnor på jorden, strävan och hopp

249 sidor, 200 kr + porto
Kan beställas från Inger Dejke http://www.ingerdejke.se/

************************************************

Stefan Edman: Historien om Ljungskile

pris:200:- Kan köpas på Bella Vista eller

beställas via e-post :fotoarkiv@ljungskileorten.se

************************************************

Rolf Hermansson: Cirkeln är sluten –

IMG_20150921_0001-001

Den är en dokumentär över en svunnen tid och en skildring av ett människoliv, som hela tiden bjudit på dramatiska händelser.

I boken finns också berättelser från mellersta Bohuslän, där fiske, jordbruk och stenhuggeri gick sida vid sida. Den beskriver människors rörelse, t.ex. hur femte generationen i en släkt är tillbaka till samma plats efter hundratio år. Boken skildrar även ett antal otroliga sammanträffanden. pris:150:- Kan köpas på Bella Vista eller beställas via e-post :fotoarkiv@ljungskileorten.se

Richard Nilsson: Johan & Louise

En psykologisk spänningsroman skänkt till föreningen kvarnkvällen 1 augusti

Tommy Olofsson: I huvudet på en fotbollsnörd

I huvudet på en fotbollsnörd. Gåva till föreningen.

Minnesbilder_innehåll_från 1984 – 2015 Alla utgivna Minnesbilder finns publicerade på http://hembygdslitt.se/

Minnesbild2015        Minnesbildbaksida_2015

I årets minnesbilder från Ljungskilebygden infrias löften från i fjol. Särskilt uppmärksammas Ljungskile Dansare och Spelmän. Vi får ta del av föreningens historia från starten, både de stora händelserna, resorna till USA, Tyskland m.m. och den dagliga verksamheten, dräktsömnad och hantverk. Ungdomsverksamheten presenteras genom Anettes minnen.

Artikeln om Gertrud Jonssons minnen – Intervju från 2002  Det roligaste var djuren – och så barna förstås, alla mina pojkar.

Bella Vista, föreningens hembygdsgård har restaurerats 2012-2014 och fortsättning följer. Istappar från taket och problem med fukt och förvaring är förhoppningsvis bara minnen. Se vad som hänt och läs om de fortsatta renoveringsplanerna.

Grinneröds byalag har lagt ner mycket arbete med att röja kring ruinerna efter huset Haraldsberg vid Backamo flygfält och omgivningen presenteras.

Även nuet och framtiden har sin plats i årets upplaga av Minnesbilder. Sveriges Hembygdsförbund fyller 100 år 2016.

Klocktornet, Kamrerarkontor då och Musselbaren idag, ett exempel där man tar tillvara det gamla och utvecklar för att vi skall kunna njuta av miljö och atmosfär även i framtiden.

Redaktör Lena Henriksson

Minnesbilder_2014

 Minnesbilder 2014: I år är det 30 år sedan den första gavs ut. Med skriften ville man dokumentera och föra ut vad som berättats i föreningen studiecirklar. Innehållet har skildrat livet i bygden ur olika perspektiv, arbete, vardag och fest, stort och smått. Bygdens personligheter och levnadsöden har dokumenterats.

 I årets upplaga är kvinnorna i centrum. Karin med rötter i det gamla jordbrukarsamhället. Alma föregångare till dagens yrkeskvinna, Britt och farmor Blenda sommargäster på Lyckorna, Ragnhild i kvinnoklubben på Folkets hus och dagens stickerskor i stickgruppen. Tack till Inger Dejke, Ingrid Kennborn, Britt Nordberg och Carin Gustafsdotter för intressanta artiklar, till Ingemar Nordmark för foto samt till Björn Tellow för foto och layoutarbete. /Redaktör, Lena Henriksson.

Minnesbilder för 2013 hade mat som tema

Minnesbilder 2012

Minnesbilder 2012 – konstnärenas Ljungskile.

Tema: konstnärenas Ljungskile

”  Hembygdsförening lyfter fram konstnärerna.”

” Jubilerande Ljungskileortens hembygdsförening har kommit ut med ett utsökt häfte, där årets tema är konstnärernas Ljungskile” Bohusläningen den 21 juli

Ambitionen med denna skrift är att lyfta fram konstnärens produktion och icke dennes person. Konsten blir kvar men människan försvinner. Valet av konstnärer är rent subjektivt även om ambitionen är att vara oblektiv.

Kriterierna är att konstnären skall vara verksam eller varit verksam  i det geografiska området Resteröd, Ljung och Grinneröds socknar, leva på sin verksamhet samt haft  separatutställningar. Det finns många konstnärer som av utrymmes skäl tyvärr inte kunde beredas plats. Det finns dock möjligheter för dessa att komma med i andra nummer av Minnesbilder.

Önskar Dig en trivsam läsning och hoppas att denna skrift skall vara en aptitretare för att lära mer om och se mer utav konstnärernas verk.

Mycket nöje!

Lars-Magnus Olovson

redaktör

ordförande

Finns att köpa på Bella Vista, Bokhandeln och Växthuset Ulvesund samt hos Gerts Ostvagn

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Minnesbilder från Ljungskileorten 2011

Minnesbilder från Ljungskileorten 2011

Detta är årets Minnesbilder.

 Årets Minnesbilder presenterar ett antal skrivare med Ljungskilebygden i sitt hjärta. Vi gör det på olika sätt-genom intervjuer och artiklar men också med korta smakprov på texter kompetterade med några raders presentation av skribenten. Syftet är förstås att öka aptiten för att läsa mer om och  av människor som på ett eller annat sätt vill ge oss kunskap och ökad kärlek till bygden.

Ambitionen har varit att försöka täcka in så många ämnesområden och tidsepoker som möjligt. Vi vet att det  finns skribenter som vi borde haft med, men som av utrymmesskäl tyvärr inte kunnat beredas plats i årets Minnesbilder. Men hav tröst det kommer förhoppningsvis fler tillfällen.

Mycket nöje!

Stefan Edman och Lars-Magnus Olovson

Redaktörer

Finns att köpa i Bokhandeln och på Bella Vista, när det senare är öppet, men kan också beställas                          via epost lars-magnus@olovson.se

 Skrivarnas Ljungskile sträcker sig från Eriks krönikan på 1200-talet till årets Selma Lagerlövspristagare Ellen Mattsson

###########################

Minnesbilder 2010

– från Fräkne härad till Ljungskile försmling

Innevarande år är det sista då varje församling motsvara den gamla sockengränsen. Denna, för kyrkan stora administrativa förändring, ser hembygdsföreningen som ett bra tema över årets Minnesbilder. Den 1 januari 2011 bildas Ljungskile församling av de gamla församlingarna Forshälla, Grinneröd, Resteröd och Ljung. Den nya församlingen kommer att omfatta exakt samma område som det anrika Fräkna härad.

För att dokumentera förändringar som har skett under resans gång, vill vi berätta om människor i bygden, dess kyrkor och församlingar.

Obs!! En grupp som vi i av glömske skäl inte fått med är de mycket viktiga Syföreningarna. Med idogt och långvarigt arbete har dessa kvinnor i våra församlingar samlat in stora summor pengar som har gått till våra kyrkors prydande.

Arne Olsson Svenska kyrkan och Lars-Magnus Olovson Ljungskileortens Hbf

Redaktörer

Kommande evenemang
 1. Fågelmorgon ”Gökotta”

  26 maj 04:45 - 08:30
 2. Grinneröds 1000 åriga gravfält

  26 maj 10:00 - 14:00
 3. Nationaldag tårta på Bella Vista

  6 juni 11:00 - 14:00
 4. Bygdens dagar

  2 juli 10:30 - 3 juli 15:00
 5. Våfflor på Bella Vista i sommar

  9 juli 11:00 - 14:00
Senaste nytt
Prenumerera
Gör som 138 andra prenumeranter och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det är helt gratis och du kan säga upp prenumerationen precis när du vill!
Vi hanterar din e-postadress 100 % säkert!
Gamla sidorna

Besök gärna vår tidigare hemsida!
Klicka HÄR!

Observera att mycket av den information som finns där fortfarande är relevant, men att tidsbestämda inlägg kan vara inaktuella.

Statistik:
 • 4587Den här sidan:
 • 197767Läsningar totalt:
 • 21Besökare idag:
 • 0Besökare online nu:
Arkiv