Maritas tal

Hej och välkomna.

Det är underbart att restriktionerna har släpps, och att vi nu kan genomföra vårt Valborgsfirande igen efter 2 års uppehåll på grund av coronapandemin. Traditionen här vid Lyckorna startade några år efter att torpet flyttats hit 1977. Det innebär att traditionen är minst 40 år.

Tänkte att jag i kväll ska tala lite om Hembygdsföreningens tillkomst och dess historia. I år firar föreningen 90 år, det kommer vi förstås uppmärksamma i  våra aktiviteter och program under året.

Hembygdsföreningen bildades år 1932 som en proteströrelse mot byggnationen av Ulvesundsvägen eftersom det innebar att de vackra grottorna skulle sprängas bort. Byggnationen påbörjades 1934 och vägen stod klar och invigdes 1937,

Till nytta var dock motståndet mot vägen, eftersom det var orsaken till att Hembygdsföreningen föddes, det kan vi glädja oss åt i dag.

Sverige är ett mångkulturellt land, med många religioner språk, seder och bruk Men vi får inte glömma bort vår egen hembygd, vårt språk våra dialekter., maträtter, traditioner seder och bruk.

Det kommer säkert en dag i livet vi söker våra rötter, så Hembygdsföreningen har en stor uppgift att dokumentera och föra traditionerna vidare till kommande släkte.

Min hembygd och framförallt Hembygdsföreningen har och är väldigt viktig för mig.

Jag räknade efter att i sommar har jag varit medlem i föreningen 35 år. Under dessa år har det hänt mycket i föreningen.

En stor händelse i hembygdsföreningens historia, var år 1995. Då Erik Svensson efter sin död Testamenterade Bella Vista till oss. Det gav oss möjlighet att ha verksamheter året om med kaffeservering Julmarknad, kura skymning, uthyrning, men framförallt har vi ett fint Fotoarkiv i andra våningen.

Nu uppkom den stora frågan i föreningen, vad ska vi göra med det väldigt nedgångna Annexet på Bella Vista. Museikommitten kom med ett förslag till styrelsen att renovera Annexet, och sedan flytta ner vårt Hembygdsmuseum till denna byggnad. Vid den tiden var Hembygdsmuseet inrymt i Gamla Skolan, nuvarande Kulturens Hus.  Styrelsen gav oss klartecken att börja med renoveringen.

Min man Enar som inte finns med oss längre, han var snickarkunnig och pensionär, så han tog på sig arbetet med att snickra. Sedan var det många som hjälpte till, både med renovering och flytten av museet från Gamla Skolan. 2001var det nya museet klart för invigning vilken lycka! Att det hade gått att genomföra!

Det har varit många Själar som hjälpte till så att Bella Vista blev till som det är i dag. Ingen nämnd ingen glömd!!

Ljungskile är en fantastisk fin plats, som ligger mellan Fjäll och Hav.

Bredfjället ligger mig varmt om hjärtat, där jag som barn och vuxen mycket vandrat, har även haft vandringar för Grinneröds byalag på Bredfjället.

Det är nog kanske många som kände till Hugo och Dagmar på Holmen. Det strävsamma paret, Dagmar var min faster, så redan som barn kom jag i kontakt  med Bredfjället. Med dessa ord tackar jag för mig och önskar er en fortsatt fin Valborg.

Kommande evenemang
 1. Fågelmorgon ”Gökotta”

  26 maj 04:45 - 08:30
 2. Grinneröds 1000 åriga gravfält

  26 maj 10:00 - 14:00
 3. Nationaldag tårta på Bella Vista

  6 juni 11:00 - 14:00
 4. Bygdens dagar

  2 juli 10:30 - 3 juli 15:00
 5. Våfflor på Bella Vista i sommar

  9 juli 11:00 - 14:00
Senaste nytt
Prenumerera
Gör som 138 andra prenumeranter och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det är helt gratis och du kan säga upp prenumerationen precis när du vill!
Vi hanterar din e-postadress 100 % säkert!
Gamla sidorna

Besök gärna vår tidigare hemsida!
Klicka HÄR!

Observera att mycket av den information som finns där fortfarande är relevant, men att tidsbestämda inlägg kan vara inaktuella.

Statistik:
 • 128Den här sidan:
 • 197775Läsningar totalt:
 • 28Besökare idag:
 • 0Besökare online nu:
Arkiv